• student
    • Vacatures1
    • Talentpool
    • De Droomstarters
    • De werkgevers
    • Artikelen
  • werkgever
    • De Droomstarters
    • De studenten
    • Artikelen
  • over
    • Partners
    • Over ons

Inleiding

Droomstarters gaat een andere, nieuwe fase in! Het blijft een community van getalenteerde studenten en innovatieve klanten, die op andere wijze met talent acquisitie omgaan. Echter de bedrijfsstructuur wil ik zodanig veranderen dat studenten als gelijkwaardige partners van mij en van elkaar de Droomstarters landelijk verder op- en uit kunnen bouwen. Oftewel, ondernemen als een relevante bijbaan. Met een beheersbaar ondernemersrisico, coaching van mij, de tools en processen en het concept van de Droomstarters.

De Droomstarters gaat gerund worden in de geest van de Purpose Economy. Met onze gezamenlijke energie creëren we waarde die niet onnodig uit het bedrijf vloeit. Hierdoor kan de Droomstarters groot worden zonder in te leveren op de kwaliteit van de dienstverlening. Het belang van de community staat voorop en winst is niet een doel op zich.

Zo worden we een bedrijf van en voor studenten, een landelijk netwerk met satellietkantoren in de grote studentensteden, gerund door studenten.

Doelstellingen van de Droomstarters:

  • Talentontwikkeling door het creëren van relevante bijbanen;
  • Vergroting van de talentvijver en bijdragen aan de War for Talent door overvloed te creëren in plaats van schaarste.

De Droomstarters tot nu toe

Mid 2017 ben ik begonnen een concept vorm te geven, gefinancierd door een investeerder. Het idee van de Droomstarters ontstond mede gevormd door ervaringen uit mijn eerder opgerichte bedrijven en banen bij een aantal corporates. Wat doet de Droomstarters?

De Droomstarters creëert relevante bijbanen voor studenten tijdens hun studie, als een vernieuwende vorm van talent acquisitie voor bedrijven waar Droomstarters in deeltijd werken. Na hun studie kunnen bedrijf en Droomstarter voor elkaar kiezen. Tegen die tijd is dat voor beiden een gefundeerde keuze.

Waarom?

  • Een Droomstarter bouwt zijn CV op al tijdens zijn studie. Hij doet relevante werkervaring op nog voor het afstuderen en kan ervaren wat werken inhoudt. Hierdoor is zijn keuze voor zijn eerste baan er een vanuit ervaring en weten, in plaats van een gok;
  • Onze klanten leren de Droomstarters echt kennen. In tegenstelling tot studenten die een stage komen lopen of een scriptie schrijven, is de Droomstarter geheel gericht op onze klanten. Ze worden een echte eigen medewerker met dezelfde doelstellingen als hun voltijd afgestudeerde collega’s. Alleen werken ze 1 tot 2 dagen per week. Een van de eerste voordelen; de stage coördinator, de opleiding en hun eisen vertroebelen de band tussen bedrijf en student niet langer;
  • In zijn relevante bijbaan tijdens z’n studie levert een Droomstarter al toegevoegde waarde;
  • Een bedrijf biedt de student na het afstuderen alleen een baan aan als hij overtuigd is van z’n kwaliteiten en match met het bedrijf. De student zegt alleen maar ‘ja’ als hij deze match ook voelt. Zo ondervang je de risico’s die recruitment veelal bij zich draagt, een direct gevolg van het elkaar niet echt kennen in de praktijk. Een soort samenwonen voor het trouwen.

We hebben ondertussen klanten als Transavia, T-Systems, Gemeente Amsterdam, Gemba en Volkerrail, waar Werktuigbouwkundigen werken als junior werkvoorbereider, IT’ers werken op een IT Servicedesk en Data Scientists werken in de Internet of Things. Als de match klopt en het nieuwe werken gewend is, zijn studenten en klanten erg blij met elkaar.

De uitdaging

Het gefinancierd worden door een investeerder en het onderdeel uitmaken van een groter geheel waar omzet en groei de hoofddoelen zijn en niet talentontwikkeling, zorgde voor logische ruis. Talent heeft een heel andere waarde dan sec de marges per uur, zoals iedereen die te weinig goed personeel kan vinden goed weet. Toen een jaar geleden de investeerder zich te vroeg moest terugtrekken uit de nog (te) jonge startup, moest er veel werk gedaan worden dat niets te maken had met klanten en vacatures en Droomstarter matchen. Typisch ondernemen dus. Ik ging automatisch op zoek naar een nieuwe investeerder. Toen deze tweede investeerder het onderste uit de kan wilde halen, werd ik eindelijk wakker en besefte dat het tijd werd om te bedenken wat ik wilde voor de Droomstarters.

En toen?

Ik ging eerst zelfstandig door zonder investeerder. Zonder team van recruiter, sales en online marketeer. Het afgelopen half jaar heb ik vooral besteed aan onder meer processen herinrichten, het reorganiseren van tools en backoffice en ‘soul searching’. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op The Shore, een steward owned bedrijf met een gepassioneerde eigenaar/steward. Sindsdien heb ik via hem meer stewards gesproken van andere bedrijven. Zo kreeg ik zicht op een manier om mijn bedrijf te herinrichten en eventueel investeerders te gaan zoeken die een gezonde ROI willen, maar niet winst boven bedrijfsdoelstellingen plaatsen.

Want hoe laat ik studenten deelnemen zonder dat ze met kapitaal hoeven aan te komen? Hoe stimuleer ik zelfstandigheid, creativiteit en ownership, dus maak ik geen personeel maar ondernemers? En, hoe beperk ik hun risico’s? Kan ik aan groeikapitaal komen zonder water bij de wijn te moeten doen aan de doelstelling van de Droomstarters?

Ik kom steeds weer terug op hetzelfde, al weet ik niet of dit kán; Droomstarters was vanaf dag één bedoeld als community, van en voor studenten.

En nu?

Ik heb besloten m’n blik te richten op mijn initiële droom en de grote kracht van de Droomstarters:

  • Het nieuwe bedrijfsmodel van de Droomstarters draait om het creëren van waarde voor alle stakeholders; de medewerkers en de klanten en de Droomstarters wordt zo een bedrijf van en voor studenten, de Dromendragers.
  • De Droomstarters en Dromendragers vormen een hechte community – de studenten gaan elkaar helpen, coachen in intervisie sessies, elkaar echt leren kennen en een band opbouwen die nuttig blijft de rest van hun carrière.
  • Het wordt een landelijk netwerk georganiseerd in satellietkantoren in de grote studentensteden, gerund door studenten, gecoacht door mij, met de tools en processen van de Droomstarters;
  • De belangen van alle stakeholders worden zo op één lijn gebracht met het belang van Droomstarters, het bedrijf;
  • Dit bedrijf staat voor een andere manier van werken waarbij het belang van de community voorop staat en winst niet een doel op zich is;
  • We worden een succesvol duurzaam bedrijf dat bijdraagt aan een betere wereld.

Kick-off

Dit alles start op 14 september 2019. Alle Droomstarters komen om 12 uur bij elkaar op Scheveningen, bij The Shore. We gaan brainstormen over wat zij nou zelf vinden van dit idee:

  • Wat vinden mijn Droomstarters van dit plan;
  • Willen Droomstarters wel onderdeel uitmaken van een community en waarom?
  • Wat willen ze hiervoor doen en wat willen zij bereiken;
  • Zijn er ondernemers in de dop binnen de huidige community… studenten die aan de slag zouden willen als Dromendrager in de diverse steden, zonder groot ondernemersrisico, onder mijn begeleiding? Uiteraard begin ik met deze kans te gunnen aan mijn eigen Droomstarters. Zij kennen het principe tenslotte van binnen uit;
  • Of kennen zij potentiële Dromendragers?

En jij?

Waarom publiceer ik dit verhaal op LinkedIn? Ik weet zeker dat er veel gelijkgestemden zijn in deze tijd, economie en in de wereld van de talent-acquisitie. Bijna alle bedrijven hebben behoefte aan meer en goed talent. Er zijn veel mensen die weten dat het anders, beter en leuker kan. Mensen, die ontzettend veel creativiteit en ondernemerschap en kennis in zich dragen.

Ik hoop op input, feedback en misschien wel partners in crime!

Als je al zover gelezen hebt, dan heb je om een of andere reden interesse… Misschien ben je het niet eens met wat ik hier schrijf, of juist wel. Misschien heb je nieuwe invalshoeken. Ik hoor het heel graag. Of hier, of als je liever één op één communiceert: marcella@dedroomstarters.nl. Wellicht wil je de 14e ook komen? Stuur me dan een mail

Of ietsje langer, maar veel scheelt het niet. Ondertussen hebben we 25 Droomstarters aan het werk voor hun opdrachtgevers, waaronder grote namen als Volkerrail en Transavia. Maar ook groot MKB heeft veel interesse in het werken met Droomstarters als een manier om eerder toegang tot jong talent te krijgen.

De Droomstarters is begonnen met een investeerder, maar is begin 2019 zelfstandig verder gegaan! Dat verandert overigens niets aan het concept of onze bedrijfsvoering.

Droomstarters startte als een idee, maar wat hebben we nou geleerd?

  • Een relevante bijbaan maakt het studeren makkelijker;
  • Een Droomstarter doet verrassend écht werk; ze brengen een frisse blik en de nieuwste inzichten vanuit het onderwijs binnen;
  • Je leert elkaar écht beter kennen als je in een bijbaan constructie rondloopt bij een bedrijf;
    Sommige Droomstarters kiezen er daadwerkelijk voor om te gaan werken waar ze hun bijbaan hebben en dan heb je een sterke match;
  • Het meest gevraagd zijn ingenieurs in de dop, IT’ers en Data Scientists, maar ook de Technisch Bedrijfskundige studenten;
  • Wat ze allen gemeen hebben: ze moeten goed kunnen communiceren en organiseren;
  • We hebben het allemaal naar onze zin! Onze Droomstarters, onze klanten en wij al helemaal.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zeer zeker voor sollicitatiegesprekken. Je maakt natuurlijk de beste indruk wanneer je goed voorbereid het sollicitatiegesprek ingaat. Met die voorbereiding kan je het beste op tijd beginnen. Hoe doe je dat nou het best?

Professionele Pitch

In elk gesprek komt op een gegeven moment wel de vraag: “Kun je iets over jezelf vertellen?” Je zult je verbazen hoeveel mensen bezwijken onder de druk van het moment suprême en een niet zo sterke introductie van zichzelf geven. Zonde natuurlijk, want dit kun je prima voorbereiden en oefenen. Daarnaast is de eerste indruk natuurlijk altijd erg belangrijk en deze kun je dus ten positieve beïnvloeden.

Waaruit bestaat een goede pitch?

  • Vertel iets over jezelf – pakkende opening, wat maakt jou nou echt jou?
  • Ervaring – maak dit concreet met resultaten: stages, speciale vaardigheden, geslaagde projecten
  • Wat wil je bereiken in je opleiding en/of bijbaan? – ambitie
  • Wat is voor jou belangrijk? – waarden
  • Jouw toegevoegde waarde? – “what’s in it” voor jouw gesprekspartner
  • Laat passie zien, gebruik je lach, charme en gedrevenheid en leg ook uit waarom je iets zo leuk of interessant vindt
  • Sluit af met een wedervraag

Voorbereiding op gesprek

Bereid je voor op elk soort vraag en gesprek, hoe gek deze ook kan zijn. Het kan zijn dat jouw gesprekspartner wilt zien hoe jij op onverwachtse situaties reageert. Daardoor kunnen ze met de meest rare vragen of opdrachten komen. Raak dus niet in paniek en neem de tijd om je antwoord te geven!

Hoe je je verder voor kunt bereiden:

  • Bekijk de website > lees ook vooral is het nieuws van het bedrijf en bekijk de ‘’werken bij’’ pagina als die aanwezig is;
  • E-mail > meld je eens aan voor de nieuwsbrief;
  • Vacaturetekst > welke competenties heb je nodig, welke ervaring heb je nodig, koppel beide punten aan je eigen competenties, ervaring, kennis of krijg inzicht in wat je mist;
  • Contactpersoon > Het is handig om alvast te weten met wie je straks in gesprek bent. Zoek ze op via Google en LinkedIn. Hoe heten de personen en welke functie hebben ze binnen het bedrijf?;
  • Doornemen meest gestelde vragen > bedenk hoe je kunt antwoorden op een overtuigende manier;
  • Welke vragen kun je stellen? > Wat wil jij nog weten over de functie en het bedrijf of de sector? Zorg dat je dit goed voorbereid, zodat je de vragen daar niet ter plekke hoeft te bedenken. Door vragen te stellen laat je je interesse blijken;
  • Maak een pitch voor jezelf en oefen deze!

Voorbeeldvragen die jij kunt stellen

  • Welke producten/diensten zijn er?
  • Wat zijn de grootste concurrenten?
  • Welke doelgroepen zijn er?
  • Wat zijn de ontwikkelingen in de markt?
  • Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven?
  • Wat vindt u het leukst aan het werken voor deze organisatite?
  • Kunt u een voorbeeld geven van hoe ik met mijn manager ga samenwerken?
  • Wat zijn de uitdagingen van deze functie?
  • Als u mij aanneemt, hoe ziet een werkdag er dan uit voor mij?

Meest gestelde vragen aan jou

  • Hoe zou een collega/klasgenoot jou omschrijven?
  • Wat weet je van onze organisatie en waarom wil je graag bij onze organisatie komen werken?
  • Waarom heb je gekozen voor je huidige opleiding en wat is jouw ambitie na het afstuderen?
  • Hoe werk je binnen een groep en wat voor rol neem je aan?
  • Hoe presteer je onder tijdsdruk?
  • Werk je graag alleen of in teamverband?
  • Waarom heb jij zo’n passie voor dit vakgebied / deze branche?
  • Welke trends zie jij momenteel in onze branche?
  • Op welke punten krijg jij wel eens kritiek (werk of privé)? Hoe ga je daar mee om? Wat doe je aan die punten?

Wereldwijd maken er meer dan 500 miljoen mensen gebruik van LinkedIn, zitten er meer dan 9 miljoen bedrijven op, worden er meer dan 100 duizend artikelen per week geplaatst en staan er meer dan 10 miljoen actieve vacatures online. Je zou denken dat dit al genoeg redenen zijn om als student gebruik te maken van LinkedIn. Toch merken wij dat er soms door studenten nog niet genoeg of niet op de juiste manier gebruik gemaakt wordt van dit mooie zakelijke netwerk.

Waarom is een LinkedIn profiel relevant voor studenten?

LinkedIn is jouw online visitekaartje. Tijdens mijn eigen studie merkte ik dat ik toch regelmatig mensen ontmoette uit het bedrijfsleven. Wie weet wanneer zo’n zakelijk contact nog eens van pas komt. Naast dat LinkedIn natuurlijk goed is voor het onderhouden en uitbreiden van je netwerk, met bijvoorbeeld je collega studenten en andere mogelijke zakelijke contacten die je hebt opgedaan door stages of het bijwonen van evenementen, is het ook de perfecte plek voor het vinden van relevante stageplekken en bijbanen.

Je kunt erg veel vacatures vinden op LinkedIn, van meeloopstages en afstudeerstages tot die droom bijbaan. LinkedIn beloond je als je je profiel up-to-date houdt. Je ontvangt dan namelijk een overzicht met vacatures waarvan LinkedIn denkt dat ze bij jou passen.

Maar ook de meeste recruiters werken met LinkedIn. 87% van de recruiters gebruikt LinkedIn om kandidaten te vinden en om kandidaten te evalueren. Ook wij vinden de meeste studenten via LinkedIn voor onze leuke en relevante bijbanen. Het is daarom van belang dat je, niet alleen een LinkedIn profiel hebt, maar dat je er ook op de beste manier gebruik van maakt.

Waar moet je dan op letten?

Er zijn er een aantal punten waarop je moet letten om het beste en het meest uit je LinkedIn profiel te halen:

  • Foto
    Kies voor een rustige en representatieve foto, waarop je gezicht duidelijk te zien is. Ruil die vakantiefoto met zonnebril dus in en laat iemand een foto van je maken, waar je recht in de camera kijkt en waarbij je bijvoorbeeld voor een neutrale muur staat. Profielen met een goeie foto worden vaker bekeken dan profielen zonder foto.
  • Studie
    Vul niet alleen je opleiding in, maar denk ook aan de studierichting, specialisatie en/of de minor die je hebt gevolgd of aan het volgen bent.
  • Kopregel
    Dit is de regel die direct onder je naam staat. De meeste gebruikers zitten hier hun huidige functie in. Als je nog geen bijbaan hebt, dan kan je deze plek natuurlijk erg mooi gebruiken om te laten weten waar je naar opzoek bent en wat jouw sterke punten zijn. Een handig weetje bij de kopregel is dat als je deze invult via een computer je maar ruimte hebt voor 120 tekens. Als je de kopregel via de app op je telefoon invult, kan je bijna het dubbele aan tekens kwijt.
  • Samenvatting
    Net als bij de kopregel zorgt de samenvatting dat je gevonden wordt door zoekmachines en recruiters. Sla deze dus zeker niet over. Vertel hier in het kort wat meer over jezelf. Wat studeer je? Waar ben je goed in? Wat is jouw ideale bijbaan? Waar zie je jezelf in de toekomst? Wil je makkelijk voor iedereen bereikbaar zijn? Voeg dan hier ook je contactgegevens toe.
  • Open to new opportunities
    Bij het dashboard onderdeel van je profiel kan bij de ‘’carrière-interesses’’ instellingen aangeven aan recruiters dat je beschikbaar bent voor en interesse hebt in een (nieuwe) bijbaan. Vul alle velden hier goed in, zodat recruiters in één opslag kunnen zien waar jij naar opzoek bent.
  • Maak connecties
    Nodig je klasgenoten, kennissen, vrienden, (oud)collega’s uit om te connecten. Wees niet bang om ook andere gebruikers uit te nodigen als connectie. Als jij denkt dat iemand van toegevoegde waarde kan zijn in jouw netwerk, ook al ken je die persoon niet, is het prima om een uitnodiging sturen.

Sommige bedrijven zijn terughoudend als het gaat om studenten aannemen. De meest gehoorde reden hiervoor is dat dit talent de benodigde kennis en ervaring mist, en dat het tijd kost om deze studenten te begeleiden. Maar moet niet elke medewerker op de juiste manier ingewerkt worden? Hoewel studenten inderdaad nog niet die jarenlange werkervaring hebben, zijn er 6 veel belangrijkere redenen om ze wel aan te nemen.

Innovatieve frisse blik

Juist hier is het een voordeel dat dit jonge talent groot denkt en niet geremd wordt door gewoontes en werkervaring. Studenten denken out of the box en zitten boordevol verfrissende ideeën. Ze geven je een andere kijk op vastgeroeste processen en problemen.

Prestatiegericht en productief

Studenten willen zich bewijzen en willen graag lekker aan de slag. De geleerde stof gelijk in de praktijk toepassen geeft energie en motivatie. Ze willen een positieve indruk maken en het beste werk leveren. Ook zijn ze gewend om met deadlines te werken, waardoor ze productief te werk gaan.

Leren graag en snel

Studenten werken niet meer alleen voor het geld. Hoewel dat natuurlijk een fijne bijkomstigheid is, willen ze vooral bijleren, ervaring op doen en een verschil maken. Dit jonge talent komt uit een omgeving waarin informatieopname en probleemoplossing dagelijkse kost is. Hierdoor kunnen ze in korte tijd veel nieuwe informatie opnemen, verwerken en toepassen.

Tech-savvy

De studenten van nu zijn opgegroeid met technologie en zijn bekend met nieuwe media. Ze weten om te gaan met eigenlijk alles dat digitaal is en leren zich nieuwe technische programma’s snel aan. Ook kunnen ze je helpen met de talloze mogelijkheden van Social Media en andere technische vraagstukken.

Medewerkers van de toekomst

Je haalt studenten binnen met een relevante bijbaan, tijdens hun studie. Je leert ze goed kennen, ziet ze groeien als mens en als medewerker. Door dit jonge talent vandaag nog aan te nemen, haal je de specialist van de toekomst in huis. Die ook nog is jouw organisatie door en door zal kennen.

Goedkoop

Deze leergierige, productieve, prestatiegerichte en innovatieve studenten zijn daarnaast ook nog eens goedkoper dan die medewerker met een x aantal jaren ervaring. Daarbij is de OV-jaarkaart ook een uitkomst, dit scheelt erg in de reiskosten.

Durf jij het wel aan om te kiezen voor jong, enthousiast en gemotiveerd personeel met een natuurlijke drive? Is die jarenlange ervaring bij nader inzien toch niet echt vereist? Kijk dan eens naar de optie om je vacature in te laten vullen door een student!

Lees meer over hoe wij werken of neem contact op met Marcella voor meer informatie.

Wat zou het toch makkelijk zijn als we precies wisten wat en hoe recruiters denken en als het allemaal heel duidelijk zou zijn hoe je effectief solliciteert. Helaas is dit niet altijd even duidelijk, of toch wel?

Er wordt door een recruiter gemiddeld maar zes seconden naar een CV gekeken. Daarna krijgt je CV meteen al de stempel: Wel of niet geschikt. Wil jij een CV die de 6 seconden test doorstaat? In deze blog lees je alles over hoe recruiters naar jouw CV kijken.

Verrassend genoeg

Tijdens een onderzoek van The Ladders, een grote carrièrewebsite, is er 10 weken lang gekeken naar het gedrag van dertig recruiters. Dit werd gedaan aan de hand van eye-tracking. Zo werd er gekeken naar de tijd die een recruiter besteed aan één CV, wat een recruiter bekijkt, hoelang een recruiter naar welk onderdeel kijkt, hoe snel een recruiter van onderdeel naar onderdeel gaat en welke onderdelen worden overgeslagen. Gemiddeld hadden ze dus maar 6 seconden per CV nodig. De recruiters zelf waren ook verrast. Zij hadden namelijk verwacht dat ze 4 tot 5 minuten nodig zouden hebben.

Wat gebeurt er in 6 seconden?

Het onderzoek wees uit dat de recruiters 80% van de tijd, dat ze naar een CV kijken, ze aan de volgende punten besteden: Jouw naam, Huidige functie/werkgever, Vorige functie/werkgever, De start- en einddatum van jouw huidige en vorige functie en Jouw opleidingen.

Dat is dus nog geen 5 seconden. Ik probeer te bedenken wat ik allemaal in 5 seconden kan doen, ik kom niet ver kan ik je melden. De andere dikke seconde(!) werd besteed aan het zoeken van sleutelwoorden die aansloten op de vacature, bijvoorbeeld een speciaal tekenprogramma of specifieke vaardigheden.

Geschikt at first sight

Wil jij op die geschikt stapel terecht komen? Hou dan rekening met het volgende:

Hou het relevant
Hierboven heb je al kunnen lezen dat een recruiter in minder dan 5 seconden naar, de voor hun, belangrijkste informatie kijkt. Zorg er dus voor dat je die punten bovenaan op je CV hebt staan. Laat jouw cv niet beginnen met oude of niet relevante informatie, je ligt namelijk zo op de ongeschikt stapel.

Hou het schoon
Zorg ervoor dat jouw CV er visueel duidelijk, aantrekkelijk en verzorgd uitziet. Zorg eerst voor een duidelijke indeling en maak er daarna iets moois van. Online kan je ook genoeg duidelijke en nette templates vinden.

Hou het simpel
Uit het onderzoek bleek dat grafieken en andere speciale opvallende dingen alleen maar afleiden. De relevante informatie moet in 6 seconden te vinden zijn. Houd het dus simpel!

  • Ga naar pagina 1
  • Ga naar pagina 2
  • Ga naar pagina 3
  • Ga naar Volgende pagina »

Student

  • Vacatures1
  • Talentpool
  • Droomstarters
  • De werkgevers
  • Artikelen

Werkgever

  • Droomstarters
  • De studenten
  • Artikelen

De Droomstarters

  • Over ons
  • Werken bij
  • Cookie beleid
  • Privacy statement

Vragen, meer informatie of samenwerken?

  • 085 130 6262
  • info@dedroomstarters.nl
  • line